Stephen Hawking και Τεχνολογική Ανεργία

By Insomniac - 10/09/2015



Reddit has done it again! 

Στο "Ask my anything" thread του Stephen Hawking ένας χρήστης τον ρώτησε:


"Έχετε σκεφτεί ποτέ τη πιθανότητα της τεχνολογικής ανεργίας, όπου δημιουργούμε αυτοματοποιημένες διαδικασίες που τελικά θα προκαλέσουν μεγάλη ανεργία, αφού οι μηχανές θα ολοκληρώνουν τις εργασίες πολύ ταχύτερα και φθηνότερα από τους ανθρώπους;

Μερικοί συγκρίνουν αυτή τη σκέψη, με τις σκέψεις των Λουδιτών, των οποίων η εξέγερση προκλήθηκε εν μέρει από την τεχνολογική ανεργία πάνω από 100 χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, προβλέπετε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι θα δουλεύουν λιγότερο επειδή μεγάλο μέρος των εργασιών θα έχει γίνει αυτοματοποιημένο; Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν άλλες δουλειές ή θα εφευρίσκουν νέα επαγγέλματα;"


Αφού η ερώτηση πήρε πάνω από 3.500 θετικές ψήφους, ο Stephen Hawking απάντησε:



"Aν οι μηχανές παράγουν όλα αυτά που χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πως αυτά διανέμονται. Καθένας μπορεί να απολαύσει μια ξεκούραστη, ζωή μέσα στην πολυτέλεια αν ο παραγόμενος από τις μηχανές πλούτος μοιράζεται, ή μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να καταλήξουν μέσα στη φτώχεια, αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν επιτυχώς ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου. 

Μέχρι τώρα φαίνεται να υπάρχει τάση προς τη δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε αύξηση της ήδη γιγαντομένης ανισότητας."












  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια