Χορεύοντας πάνω στα ερείπια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας

By Insomniac - 7/17/2015

Γιόζεφ Γκαίμπελς - Υπουργός Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας


Πάντα ξέραμε ότι τα καθεστωτικά media δεν έχουν ως στόχο τη πραγματική ενημέρωση των πολιτών. Όπως επίσης ξέραμε, ότι εξυπηρετούν συμφέροντα. Προφανώς όχι τα συμφέροντα των πολλών.

Ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, που η κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές έχουν συνθλίψει τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, τα media έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της υπάρχουσας κατάστασης. 

Ανέκαθεν, η πολιτική των καναλιών ήταν να περνούν τα μηνύματα τους, είτε παραπληροφορώντας, είτε απλά αποσιοπώντας καταστάσεις, αλλά συνήθιζαν να κράτουν τουλάχιστον ένα minimum σοβαρότητας. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μη χάσουν και αυτή την ελάχιστη αξιοπιστία που είχαν.

Όταν έφτασε το δημοψήφισμα, η γραμμή άλλαξε! Τα κανάλια πέρασαν στην επίθεση. Καταπατώντας κάθε λέξη του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πήραν ανοιχτά θέση υπέρ του ναι, και με αρχηγό τον ΑΝΤ1, έγραψαν με bold, μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.




Όμως το δημοψήφισμα ήρθε και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Όλη αυτή η τερατώδης προπαγάνδα έπεσε στο κενό. Πιθανώς, τα κανάλια με τη στάση τους, να βοήθησαν να διευρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στο όχι και το ναι. 

Όταν ένας κόσμος που έχει φτάσει στα όρια του, βλέπει να ανασταίνουν όλα τα φαντάσματα της μεταπολίτευσης (Μητσοτάκη, Σημίτητη, Τσοχαντζόπουλο κτλ) ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και να του υποδεικνύουν τι πρέπει να ψηφίσει, είναι λογικό να αντιδράσει τιμωρητικά.

Είναι γνωστό βέβαια, ότι τα media, προσαρμόζονται τάχυστα στις νέες συνθήκες, καθώς η επιβίωση τους εξαρτάται από τη δυνατότητα τους αυτή. Η εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλάζει, ανάλογα με το ποιός έχει τη δύναμη κάθε φορά.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας από το πρωθυπουργό, βρίσκει τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένη με 32 βουλευτές να έχουν καταψηφίσει και τον Αλέξη Τσίπρα να τους δείχνει τη πόρτα της εξόδου.

Εδώ έρχονται και πιάνουν δουλειά τα media. Με αρχηγό πάλι τον ΑΝΤ1 στη τηλεόραση, και το Πρώτο Θέμα στις εφημερίδες, αναλαμβάνουν να χτυπήσουν τους διαφωνούντες και κυρίως τα επιφανή στελέχη που συγκαταλέγονται σε αυτούς. 

Τη μεγαλύτερη επίθεση έχουν δεχτεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η επίθεση δε γίνεται σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, με χρήση ορθών επιχειρημάτων για να αντικρούσουν τις απόψεις των παραπάνω, αλλά έχει ως μόνο στόχο τη γελοιοποίηση τους. 





Έτσι ο πρώην "Τσάρος" της οικονομίας μεταμορφώνεται σε έναν "αδίστακτο συνωμότη της δραχμής", ο τέως υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης σε "ληστή του νομισματοκοπείου" και η πρόεδρος της Βουλής σε "οργανωτή της πτώχευσης της χώρας".

Ως άξια τέκνα του Γιόζεφ Γκαίμπελς, χρησιμοποιούν τη στρατηγική της λάσπης επί εικοσιτετραώρου βάσης. Λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει.

Το πρόβλημα είναι, ότι η ένδεια επιχειρημάτων από πλευράς των καναλιών, και ο τρόπος με τον οποίο δρουν· ακριβώς όπως και στην περίοδο του δημοψηφίσματος, χωρίς κανένα στοιχείο ορθολογισμού, με αστείες τοποθετήσεις περί Ζιμπάμπουε και καταστροφής ολόκληρου ηλιακού συστήματος, σε περίπτωση υϊοθετησης διαφορετικής πολιτικής, πιθανώς να ωθήσουν τους πολίτες άλλη μια φορά να επιλέξουν το αντίθετο, από αυτό που με τόση λύσσα, προσπαθούν να τους πείσουν πως έιναι το σωστό.

Μακάρι!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια