Ξέρεις τι είναι τα Capital Controls;

By Insomniac - 6/28/2015



Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία.
Το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Οι πυροσβεστικές δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν δεν φάνηκαν να επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστον την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η ΕΚΤ συνεδριάζει για τη συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και στα ΑΤΜ όλης της χώρας έχει στηθεί γλέντι. Μέσα σε αυτό το χαμό, έρχεται η δήλωση Βαρουφάκη για κλειστές τράπεζες και capital controls.


Κρύος ιδρώτας! Πανικός! Τα τηλέφωνα σπάνε, οι φήμες οργιάζουν και ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι πάνε να στηθούν στην ουρά ενός ΑΤΜ. BASTA! 
Ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει έλεγχος κεφαλαίων; 
Σκέφτηκες να μάθεις πριν πανικοβληθείς;




Τα Capital Controls είναι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες. Πρόκειται για μέτρα που λαμβάνονται όταν υπάρχει φόβος για αδυναμία ανταπόκρισης των τραπεζών σε μαζική φυγή καταθέσεων. Η απόφαση λαμβάνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια. Η αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση των Capital Controls ανήκει στον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, και γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών και της Κομισιόν. Τέλος για να επιβληθούν CC, θα πρέπει πρώτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει διακόψει τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA.

Tι σημαίνουν όμως τα Capital Controls στην πράξη; Ας δούμε τι συνέβη στην Κύπρο.

  • Περιορίστηκε στα 300 ευρώ το ύψος των ημερήσιων αναλήψεων.
  • Οσοι ταξίδευαν στο εξωτερικό έπαιρναν περιορισμένα χρήματα. Το ποσό αυτό στην περίπτωση της Κύπρου ήταν 2.000 ευρώ.
  • Στους φοιτητές του εξωτερικού επιτρεπόταν ως 5.000 ευρώ το τρίμηνο.
  • Δικαιολογητικά απαιτούνταν στην Κύπρο και για συναλλαγές εσωτερικού, αν αυτές γίνονταν μέσω της μεταφοράς ποσών από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό εντός Κύπρου.
  • Απαγορεύτηκε η εξαγωγή συναλλάγματος για επενδύσεις στο εξωτερικό.
  • Οι επιταγές χρησιμοποιούνταν μόνο για καταθέσεις στο όνομα του δικαιούχου.
  • Οι προθεσμιακές καταθέσεις που έληγαν τον επόμενο μήνα της επιβολής των capital controls παρατάθηκαν τουλάχιστον ένα μήνα και στη συνέχεια μόνο ένα μέρος αυτών μπορούσε να μεταφερθεί σε λογαριασμό όψεως.
  • Η πλήρης άρση των capital controls στην Κύπρο έγινε μετά από δύο χρόνια από την εφαρμογή τους.

Κανείς δε θα υποστηρίξει ότι τα Capital Controls είναι ένα θετικό και ευχάριστο μέτρο αλλά νομίζω ότι είναι πολύ άστοχο να τα συγκρίνουμε με πείνα και κατοχή.


http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/alhtheies-kai-muthoi-gia-ta-capital-controls.3541719.html

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια